Tel :+90 533 764 26 11

Devriye Güvenlik Hizmetleri

DEVRİYE NEDIR?

Devriye hizmetleri; görev alanı içinde genel güvenliği ve gerekli caydırıcılığı sağlamak, suç işlenmesini önlemek, olay olduktan sonra işlenen suç ve suçların faillerini takip etmek, işlenmiş suçlarda şüphelileri yakalamak, delilleri korumak ve emniyet teşkilatına teslim etmek, yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek üzere sorumluluk bölgesinde amirlerince belirlenen bir güzergahta yaya 'ya da araçlı olarak gezerek icra edilen üniformalı ve tam teçhizatlı en az iki özel güvenlik görevlisi tarafından yapılan güvenlik hizmetleridir.

 

DEVRİYE HİZMETİNİN AMACI

Hizmet ettiği insanların can ve mal güvenliğini korumak, suç için elverişli fırsatları azaltmak, suç işleme eğilimi veya niyetinde olanlara karşı caydırıcı olmak, kanunlarca verilmiş olan yetkileri ve insanların huzuru için konulmuş kuralların uygulanmasını sağlamak, kendisine arandığı bildirilen şahısları yakalamak ve genel kolluğa teslim etmek, düzenlenen etkinlikler esnasında meydana gelebilecek suçları önlemek, olaylara müdahale etmek, suçluları ve olay yerini muhafaza etmek ve genel kolluğa bilgi vermek, görev bölgesindeki olayları ve şüpheli şahısları gözlemek, suçla ve suçlularla mücadele etmek, yardım gereken hallerde yardıma muhtaç kimselere yardım etmek, lüzumu halinde ilgili kurumlara bilgi vermek, halkın yardım çağrısına daha hızlı bir şekilde cevap vererek verimliliği artırmak, halktan aldığı yardım ve destek sayesinde, güvenlik görevlisine bilgi akışını artırarak suçla ve suçlularla mücadele etmek ve suçların önlenmesini sağlamak, kanunların kendisine verdiği diğer görevleri yerine getirmek.

 

DEVRİYE HİZMETLERİNİN ÖNEMİ

Devriye hizmetleri suçun önlenmesinde kullanılan en etkili yollardan biridir. Devriye hizmeti ile suç için elverişli ortamlar azaltılır. Vatandaşların kendilerini güvende hissetmeleri sağlanır. Tutulan raporlar ile koruma altındaki vatandaşlar, işyeri sahipleri ve yöneticiler güvenlik önlemleri konusunda bilgilendirilir. Devriye görevlisi, suç işlenmesi halinde suç delilleri ve suçluları muhafaza etmekle beraber olayların meydana gelmeden önce önlenmesi için de gerekli önlerler alır (Açık pencereleri kapatmak, elektrik ve su tesisatlarını kontrol etmek gibi).

 

Öncelikli kontrolleri yapar. Kendilerine yapılan herhangi bir çağrıya öncelikli olarak cevap verir ve olay mahalline hızlı bir şekilde intikal eder. Görev bölgelerinde oluşabilecek uyuşturucu maddelerle ilgili suçları, kaçakçılık ve küçüklere karşı laf atma, sarkıntılık gibi suçları kontrol eder. Görev yaptıkları tesislerdeki donanımları (jeneratör, anahtar, kapı, pencere, kamera vs.) kontrol eder.

 

B. DEVRİYE GÖREVLİSİNİN KORUYUCU GÖREVLERİ

Görev sahası içerisindeki kişilerin can ve mal güvenliğini ağlamak, görev alanında bulunan tesisleri kollamak ve korumak, gerçekleşebilecek doğal afetler ile can ve mal emniyeti ile ilgili koruyucu önlemleri almak, suça konu olan eşyalara el koymak ve zaptedilen suç eşyalarını genel kolluk görevlilerine teslim etmek, görevli olduğu sosyal etkinliklerde (toplantı, konser, düğün, cenaze, spor karşılaşması vs) gerekli önleyici ve koruyucu önlemleri almak, görev mahallinde zararlı olabilecek ilgisiz kişileri bölgeden uzaklaştırmak, ağır ve bulaşıcı hastalıklar ile ilgili gereken tedbirleri almak, ilgilileri bu konuda bilgilendirmek, sabotaj yapılabilmek ihtimali olan yerleri kontrol etmek, suç işlemeye müsait ve suça meyilli olan şüpheli kişileri gözlemlemek, seyyar satıcı, pazarlamacı ve benzer kişilerin durumlarını kontrol etmek, olay yerini korumak ve mevcut delilleri muhafaza etmek.

 

C. DEVRİYENİN YARDIM GÖREVİ

İlkyardım hususunda bilgi sahibi olmak, kaza, yangın, doğal afet gibi olağandışı durumlarda insanlara yardım etmek, yardım isteyenler ve yardıma muhtaç olanlara yardım etmek, bunları ilgili kurumlara yönlendirmek, kendisini sevk ve idare edemeyeceklerle malul ve acizlere, kaybolmuş ya da yardıma ihtiyaç duyan çocuklara yardım etmek, kaybolan, yer soran ve benzeri zaruri isteklerde bulunan vatandaşlara yardım etmek, sokaklarda gezinen veya ikametini tarif edemeyen insanlara yardım etmek, adres ve ailelerini bulmasını temin etmek

 

D. DEVRİYE HİZMETLİLERİNİN ADLİ GÖREVLERİ VE YETKİLERİ

İşlenen suça el koymak, suçun devamını önlemek, suçluları yakalayarak genel kolluk birimlerine teslim etmek, (CMK Mad.80) olay yerini muhafaza etmek. Delillerin kaybolması ve değişmesini önlemek amacıyla gerekli güvenlik tedbirlerini almak, (CMK Mad. 168). Görevli olduğu yerlerde; Haklarında yakalama, tutuklama ve mahkumiyet kararı bulunan sanık ve hükümlüleri yakalamak ve bunları emniyet teşkilatına teslim etmek. Suç eşyası olma ihtimali bulunan eşyaları koruma altına almak ve bunları genel kolluk görevlilerine teslim etmek. Sonuç olarak; devriye hizmetleri ile görevli özel güvenlik görevlileri dış görünüş yani eşkal tarifi konusunda tecrübeli, müphem şahıslar ve şüpheli durumlar karşısında duyarlı, tehlikeleri önceden sezebilen, görev alanını devamlı bir şekilde kontrol altında tutan devriye özellikleri arzetmelidir.